Aki keres az talál, aki zörget, annak ajtót nyitnak
Aki keres az talál, aki zörget, annak ajtót nyitnak

Kövess a facebookon is  KATTINTS  IDE

 

Tanácsadás megrendelése e-mailről e-mailre (írásban), valamint felkérés, megrendelés e-mailen keresztül IDE KATTINTVA

 

 

 
Menü
 
Szolgálat
 
Felhívás
 
Előadásaim témái
 
Saját cikkek, tanulmányok
 
Saját irodalom, filozófia
 
Gyógynövény cikkeim
 
Egyéb cikkek
 
Táblázatok
 
Betegségek A betűvel

Anyagcsere

2015.02.06. 09:41, Kósáné K.Mária

 

ANYAGCSERE

  Lásd még EMÉSZTÉS, HORMON, MIRIGYRENDSZER, és a megállapított betegség címszava alatt is.

  Az anyagcserét is érintő szöveges részekkel, találkozhatunk még a MIRIGYRENDSZER címszónál is és a Cukorbetegség1-2. alatt is a Saját cikkek, tanulmányok részben.

 

Anyagcsere alatt a tápanyagfelvételt, sejten belüli kémiai átalakulást, energiafelhalmozódást, a strukturába való beépítését, valamint a káros és a folyamatokban feleslegessé vált anyag eltávolítását értjük.

 

Az anyagcsere (metabolizmus) az élő szervezetekben végbemenő anyag- energia- és informáciáramlás összessége. Minden életfolyamat mögött, ami bennünk zajlik, kémiai folyamat van a háttérben, tehát az anyagcsere mindazoknak a kémiai reakcióknak az összessége, ami bennünk, teljesen a sejtszintet is beleértve, zajlik.

A kémiai reakció egy olyan folyamat, amikor egy vagy több, már létező kémiai anyagból egy vagy több, teljesen új kémiai anyag keletkezik, mégpedig úgy, hogy a benne lévő anyagok atommagjai, szerkezeti változást nem szenvednek. Egyik kémiai folyamat alatt sem keletkezhet teljesen más elem, mint ami alapvetően előtte benne volt a kémiai folyamatban, tehát a kémia reakciók alatt, az egyes elemek, teljes egészében követhetőkké válnak.

Az anyagcserefolyamatnak két fő fajtája van: anabolitikus és katabolitikus, melyeknek bekövetkeztéhez a szervezetnek oxigénre is szüksége van.

Az anabolitikus, azt jelenti, hogy egyszerű anyagokból egy másik összetettebb anyagot épít fel a szervezet, tehát ÉPÍTŐ. Ehhez a folyamathoz, azonban a szervezetnek magának is energiára van szüksége, hogy ezt létrehozhassa. Tehát ez a folyamat energiafüggő, vagyis energiafelhasználó folyamat.

katabolitikus folyamat ellentétje az anabolitikusnak, vagyis azt jelenti, hogy egy összetettebb anyag bontódik le egyszerűbb anyagokra, tehát LEBONTÓ. Ennél a folyamatnál azonban energia szabadul fel a reakció alatt, tehát energiát szolgáltató folyamat.

A lebontási folymatot a szervezet azért végzi, hogy fenntartásához energiához jusson, valamint a szövetépítési feladataihoz köztes termékeket választhasson ki, amiből azután elvégzi a beépülési folyamatokat.

Az élő rendszerek, így mi is, a kialakulásukhoz és fennmaradásukhoz ilyen kémiai folyamatokat alkalmazunk. Az önálló szervezetek, a táplálékban rejlő energiát, az anyagok kémiai úton való felszabadítása és hasznosítása által kapják meg. Ezekhez a kémiai folyamatokhoz meghatározott, szabályozott, és egymásraépülő rendszerei vannak a szervezeteknek.

A biológia különböző fajokat és élőlényeket tart nyilván. Minél magasabb fejlettségű rendszerbe tartozik a biológiai besorolásnál egy élőlény, annál sokrétűbb, és szélesebb önfenntartó sejtrendszerekkel rendelkezik, melyek között egyre magasabb idegrendszeri, és központosított, egyensúlybantartási rendszerek is megtalálhatók, melyek az egyes rendszerek önálló feladatait összhangba hozzák az egész szervezet más rendszereivel. Az emberi szervezet, minden tekintetben, ennek a biológiai besorolásnak a legmagasabban elismert faja.

Az anyagcsere szabályozó mechanizmusa az idegrendszer és a hormonális rendszer, végrehajtó mechanizmusa bármely a szabályozó mecahnizmus által kiválasztott szerv vagy szövet lehet, és folyamata főleg enzimek segítségével megy végbe.

 

 A külső elválasztású mirigyek, a testben elhelyezkedésüktől függetlenül, azért kapták a „külső” nevet, mivel saját kivezető csővel rendelkeznek és a csövön keresztül más területre, vagy szervrendszerbe képesek váladékukat üríteni, és nem közvetlenül a véráramba. Ezen belül van külső testrészre ürítő mirigy és van belső testrészre ürítő mirigy. Külsők pl. az izzadságmirigy, faggyúmirigy, légúti mirigyek, belsők pl. a tüdő, az emésztőmirigyek, melyeknek váladékai az emésztésben vesznek részt: nyálmirigy és fültőmirigy (nyál), gyomormirigyek (pepszin, lipáz, sósav), hasnyálmirigy (tripszin, lipáz, amiláz, diasztáz), máj (epesav, koleszterin), bél (bélnedv). Ezen kívül még sok külső elválasztású mirigy található az élő szervezetben, pl. a hasfalban, vagy a felső mellüregben találhatók, melyek biztosítják a belső szervek súrlódásmentes elcsúszását egymás mellett.

A máj egy fontos és különleges szervünk. Bonyolult fizikai és kémiai folyamatok végzése mellett, raktározó, egyensúlyfenntartó és mirigy szerv is. Az epehólyag a máj által kiválasztott epenedv raktározási szerve, nem mirigy.

A belső elválasztású mirigyeket közös gyűjtőnéven endokrin mirigyeknek hívják. Nem rendelkeznek gyűjtő és vezető rendszerrel, váladékukat azonnal a körülöttük nagy létszámban található hajszálérhálózatba ürítik. Ezeket a mirigyváladékokat nevezzük hormonoknak. Ide tartoznak pl. az agyalapi mirigy (hipofizis), pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvesék mirigyei, hasnyálmirigy, petefészek mirigy, méh mirigyei, here mirigy, tobozmirigy, csecsemőmirigy.

A hasnyálmirigy külső és belső elválasztású mirigy is. A külső elválasztású mirigyeit az epevezetékkel csatlakozva az emésztőrendszerbe üríti.

A lép egyben másodlagos nyirokszervünk is.

A nyirokrendszer nyirokcsomócskái nem termelnek semmilyen nyirokváladékot, és ilyen értelemben nem képezik a mirigyrendszer részét.

Ismertebb anyagcsere-betegségek:

 • fenilketonuria: öröklődő fenilalanin aminosav enzimhiány, szülők lappangva is hordozhatják, minden 50. személy egészséges génhordozó, előfordulása 1: 10-15000, születéskor szűrés, diéta
 • galaktozémia: öröklődő teljes tejcukor lebontási képtelenség, szülők tünetmentesen is hordozhatják, előfordulása 1:60000, Mo-on kötelező szűrés, diéta
 • Gilbert-kór: nem betegség, csak egy ártalmatlan magas bilirubinszinttel járó állapot, ami azonban a máj örökletes működési zavara - lassú bilirubin lebontás, előfordulása gyakori 1:20, normál esetben életmódra állást ajánlanak és a májkárosodás megelőzését
 • hemokromatózis: mutáns génes vasanyagcserezavar - a beteg vékonybelének vasfelvevő képessége 2-4x-esre növekszik, előfordulása főleg az európaiknál, Mo-on kb. 5% öröklődő, de erős megbetegedést csak ezen 5%-nak 1%-a mutat, kezelése: a fölösleges vas eltávolítása
 • albinizmus: genetikai eredetű melanintermelés hiánya, előfordul 1: 15-50000 között, óvatos és felelősségteljes életvitel
 • Gaucher-kór: genetikai eredetű zsírtárolási problémák, enzimhiány a lizoszómából pl. glükocerebrodizáz enzim hiánya, általában 1:50000 (rasszfűggő 1:800) , enzim pótlás és egyéb zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek
 • Hartnup-szindróma: örökletes aminosavanyagcsere-betegség - bél és vesefelszívódási triptofán zavar, előfordulása nagyon egyedi rokonházasságok esetén fordul elő, hiánybetegség pótlással
 • fruktóz-intolerancia: gyümölcscukor feldolgázási képtelenség - öröklődő enzimhiány, szülők lappangva is hordozhatják, előfordul 1:20-40000, diéta
 • Wilson-kór: öröklődö rézszállítási-vérfehérje hiány, előfordulása nagyon ritka születési rendellenesség, 4-30 év között mutatkozik meg, kezelése: rézmegkötés a szövetekben és a vérben és a szervezetből való kivezetése és a diéta

Ezzel már többször találkozhatunk

 • Laktóz-intolerancia: tejcukor-érzékenység, szülők lappangva is hordozhatják, van öröklődően született (nagyon ritka) és fokozatosan romló állapotú megbetegedése, és nem öröklődő pl. vékonybélfertőzés, vagy sérülés, műtét utáni megbetegedés, népcsoportfüggő és 2 éves kortól fokozatosan több embert érint, előfordulása Mo.-on kb. 30-40%, minden 10. gyermek laktózérzékeny, általában gabona- és fehérjealleria (pl. tejfehérje) társulhat hozzá, kezelése: újszülöttnél gyomorszondás laktáz kezelés, minden egyéb esetben laktóz adása, hogy legalább a vastagbél tejsavbaktériumai lebontsák a bélben nem emésztett tejcukrot, valamint diéta

Utolsónak hagytam, mert a köztudatban ezzel találkozunk a legtöbbször:

 • metabolikus szindróma: az anyagcsere egymással párhuzamosan megjelenő többes zavara, genetikai hajlam, de inkább életmódbeli tényező váltja ki. Négy megjelenési formája van, s ha ebből legalább 3 megtalálható egy betegnél, akkor beszélünk metabolikus szindrómáról:
 1. ​zsíranyagcsere zavara (hiperkoleszterin, hiperglicerin)
 2. szénhidrátanyagcsere zavara (először csak magas cukorérték, majd csökkent glükóz tolerancia, végül cukorbetegség)
 3. elhízás 
 4. magas vérnyomás (2x többször van jelen elhízottak esetén)

Kezelésük: életmódváltás, egyedi diéta és gyógyszer, esetleg inzulin adása Kezelésének célja azonban az kellene legyen, hogy az életmódváltás által a gyógyszereket el lehessen majd hagyni.

Mivel az anyagcsere megbetegedések egy összefoglaló, több betegséget magában foglaló téma, ezért a rájuk alkalmazott gyógynövények felsorolásától tekintsenek el és a megfelelő helyen nézzék meg őket.

Ezekből részletek:

 

 * Az Aranyvessző vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Bélmegbetegedések, bélvérzések esetén anyagcsere fokozó, hashajtó, gyulladásgátló, és a flavon hajszálérre ható, összehúzó hatását használjuk ki.

Borókabogyó hat a szövetre, vérre, izomra, zsírra, csontra, velőre és idegekre. Hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Használható cukorbetegség, étvágytalanság, emésztési gyengeség esetén. A Borókapálinka gyomorerősítő hatású. Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését, (erről, vizeletvizsgálat alkalmával, ajánlatos orvosunkat tájékoztatni) így hatással van a szövetek és csontok egyensúlyára is. Kitisztítja a szervezetben elhalt szöveteket. Túlzott fogyasztása viszont, a természetesnél erősebb zsírbontásban, és az egészséges szövetek pusztulásában nyilvánulhat meg. Fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással is rendelkezik. Használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

* Krónikus anyagcsere betegségben szenvedők (elhízás, soványság, szorulás, fekélyek, cukor stb.) igyanak napi 2x Fagyöngyteát. Mindent kiegyenlítő hatása révén, az összes mirigyrendszerre hat.

* A Gyermekláncfű fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere betegségek gyógyításában nagyon fontosak. Figyelni kell a megfelelő ásványi sók bevitelére is.

* Anyagcsere és bélrenyheség esetén ajánlott a Kálmosgyökér használata. A Kálmos minden szövet jellegű elemre kiegyenlítő és gyógyító hatással bír. A Kálmost hideg áztatással egy éjszakán át vízben tartjuk, másnap melegítjük, szűrjük, és napi hat kortyra osztjuk. Minden fő étkezések előtt egy kortyot, és minden főétkezések után egy kortyot fogyasszunk belőle.

Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Súlyos betegségekben, lassabban ható, de az emésztőrendszerben már 1-2 nap után, érezhető gyógyulást, egyensúlyt képes létrehozni. Több éves szorulásoknál, Gyömbérrel, Korianderrel, Szerecsendióval együtt, por formájában alkalmazható. Minden étkezés előtt vegyünk be belőle, egy késhegynyit. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza, így képes hasmenés és szorulás esetén is segíteni. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által. Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Az erős Pirospaprika erőteljesen serkenti a vérkeringést, és az emésztést. Táplálja az erőt adó anyagcsere folyamatokat (Agnit). Más gyógynövényekkel együtt adható bármilyen serkentési célra, emésztés serkentésére, gyomor vagy bélrendszer gyengesége, rossz étvágy esetén. Hatékony a vastagbélben meghúzódó kórokozók felégetésében, toxinjai eltávolításában. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Használható a Vérehulló fecskefű tea tisztító hatása anyagcserezavar ellen, mert nagyon jó vér és májtisztító. Ebben az esetben a cseppből 10-15 cseppet tegyünk vízbe vagy egyéb gyógyteába, felét étkezés előtt, felét étkezés után igyuk meg. Leveléből híg forrázatot készíthetünk. Ugyanígy járjunk el, ha a megmosott, friss növényt használjuk.

 
Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2015.02.06. 09:41
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kósáné K. Mária Blogja
 
Betegségekre gyógynövény és egyéb ajánlatok
 

Copyright ˆˆ Kósáné K. Mária

A weboldal, illetve annak tartalma, vagy bármely részlete szerzői jogvédelem alá esik, mivel ezen honlapomon csak saját szellemi termékeim vannak jelen. Tilos a létrehozott weboldal tartalmának egészét vagy részeit interneten vagy saját írásban felhasználni, reprodukálni, átruházni, terjeszteni, átdolgozni (kivéve, ha az olvasottak alapján szerkezetileg és szavakban teljesen más formát alkot), vagy interneten vagy saját írásként feltüntetve tárolni  előzetes engedély nélkül. Saját, személyes használatra a szabad felhasználás körében - Felhasználó - ezen oldalak tartalmát, vagy kivonatait számítógépén tárolhatja a szerzői név és átviteli link pontos másolásával ( a mindenkori beazonosíthatóság miatt), valamint a következők szerint:

" Magáncélú másolat: Természetes személyek magáncélra a védett művekről másolatot készíthetnek akkor, ha ez nem szolgál jövedelemszerzést, kivéve az építészeti műveket, műszaki létesítményeket, szoftvereket és adatbázisokat, valamint a nyilvános előadások kép- és hangfelvételeinek készítését. A magáncélú másolat készítése a szabad felhasználás egyik speciális esete."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerz%C5%91i_jog
 

Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~